Den 28 : Bastia – Livorno

Tak a je tu poslední den na ostrově.

Vstali jsme brzy, prošli se s Natahu a zašli na snídani na terásku s restaurací. Postupně jsme začali balit, vše uklidit, srovnat, vyčistit, zajistit. Kolem desáté hotovo, naposledy jsme se prošli po tomto krásném, klidném kempu, odjeli ještě udělat servis a odhlásili se na recepci.

Vyrazili jsme směr Bastia, cestou se zastavili v pekárně a vzali na cestu obložené bagety a brijošky k snídani. Cesta do Bastie byla celkem zdlouhavá, byl silný provoz a průjezdy pobřežními vesničkami byly krkolomné. V Bastii jsme bez problémů vjeli na přístavní parkoviště, zaparkovali do odstavného pruhu stejně jako jiné čekající obytky a vyrazili na procházení se po městě. Na náměstí byly postavené velké stany – pořádali zde nějaký šachový turnaj, prošli jsme až ke starému přístavu a sledovali hemžení v úzkých uličkách a malých náměstích. Janička šla ještě do Casina (obchodu) dokoupit pár dárků domů a pití na cestu.

Kolem druhé hodiny odpoledne se otevřela brána k našemu trajektu a vozy začaly najíždět. Odbaveni jsme byli rychle, slečna od celní správy nám nakoukla do auta a zařadili jsme se do jednoho ze čtyř nájezdových pruhů. Vedle nás stál český autobus, takže jsme po měsíci slyšeli češtinu od procházejících turistů.

Na trajekt jsme čekali asi dvě hodiny, přijel se zpožděním, ale dohnal to velmi rychlým naloděním a odjezdem. Na palubě byly všechny lavice a dobrá místa okamžitě rozebrána rychlejšími spolucestujícími, takže jsem ještě rychle seběhl dolů k autu a vynesl nahoru naše pohodlná kempingová křesílka. Janička objevila moc pěkné zákoutí pod záchranným člunem, ze kterého jsme si udělali naše čtyřhodinové útočiště. Cesta byla naprosto bezproblémová, krásné počasí a klidné moře, měli jsme dokonce speciální cestovní mističku na vodu pro Natahu, takže cestu snášela statečně – ležela, dostávala pochoutky, pila a zase ležela 🙂

Po osmé hodině jsme přistáli v Livornu a celkem v pohodě jsme vyjeli z lodi a vyrazili s jednou zastávkou u pumpy a vyvenčením naší čtyřnohé cestovatelky směrem k domovu. Jeli jsme po prázdné večerní a noční dálnici, hrála nám směska songů z USB a cesta ubíhala plynule a v pohodě. Kolem jedné hodiny ranní jsme byli nad Padovou, zajeli jsme na oplocené dálniční odpočívadlo, zaparkovali mezi kamiony a šli dospat zbytek noci.

[ratings]