Chorvatsko 2021

Po více než ročních omezeních a izolacích kvůli Covidu jsme využili toho, že nákaza je momentálně „na ústupu“, některá omezení byla zrušena a je nyní možné (skoro) normálně vyrazit na dovolenou k moři.

Před cestou jsme si nechali udělat tzv. antigenní testy (hrazené pojišťovnou), vyplnil jsem formulář Enter Croatia, vytiskl rezervaci v cílovém kempu a po sbalení věcí jsme (tentokrát navečer – doporučuji) vyrazili do Chorvatska.

Hranice ČR – A : kontrola na rakouské straně, pasy a cíl cesty. Odpověď: „Transit to Croatia“ byla správná, pustil nás dál, zdržení asi 5 min.

Hranice A – SLO : nikdo na hranicích.

SLO – HR : Kontrola pasů, zdržení asi 10 min.

Ráno jsme přijeli k Plitvickým jezerům a po krátké snídani jsme se vypravili na prohlídku tohoto krásného kousku přírody, plného vodopádů, tůní a potoků.

Odpoledne jsme přejeli do prvního místa pobytu – Oaza Mira. Tento kemp, jak již název napovídá, je skutečnou oázou klidu, navíc umocněnou předsezónní a postcovidovou dobou. V celém velkém kempu nás (hostů) bylo odhadem tak dvacet aut. Počasí se během noci uklidnilo (po příjezdu foukalo „Jugo“) a další dny byly plné opalování, koupání a odpočinku. Zajímavostí tohoto kempu je venkovní bazén, plněný mořskou vodou. V okolí jsou pěkné cesty po pobřeží, ve stínu borovic, nebo cyklotrasy (Ride&Wine), vyzkoušeli jsme tu okolo Vranovského jezera.

Po několika dnech jsme nakonec „zvedli kotvu“ a přejeli, se zastávkou a návštěvou Krky (národní park), na Pag, ostrov spojený s pevninou pouze „Pažským mostem“, do kempu v blízkosti malého města Navalja – Terra Park. Přístup je kempu je poměrně krkolomný, malá asfaltka za neoznačenou odbočkou, strmě dolů z hlavní silnice. Po příjezdu do kempu nás téměř odradil rachot bagrů a celková „rozestavenost“ celého místa. Nicméně na recepci jsem nás ohlásil, vzali jsme mapu kempu a prošli jej. Po prohlídce jsme se rozhodli zůstat, to místo má své kouzlo, určitě to není klasický „konzumní“ velkokemp (jako např. blízký Šimuni Camping Village). Je stranou od civilizace a klasického turistického ruchu, přímo na pobřeží, pro každé auto mají poměrně velký „pitch“, dokonce s vlastním altánkem. K moří cca 50m, pěkná písčitá pláž se slunečníky, sociálky v perfektním stavu (jen pozor na komáry), plážový bar, personál velmi milý, zkrátka super místo. Obsazenost při příjezdu odhadem 15%, během našeho pobytu se však kemp celkem rychle plnil, převážně německými posádkami. V dalších dnech jsme opět odpočívali, opalovali jsme se, jeli na kolech po pobřeží do Navalja a moc se nám zde líbilo.

Poslední den jsme se brzy ráno sbalili, udělali check-out a vyrazili, prakticky bez přestávky na cestu domů. Na hranicích byly kontroly víceméně formální, cesta rychle ubíhala, a před půlnocí jsme dojeli domů.

Dovolená byla skvělá, zvlášť po loňském covidovém „šílenství“ nás to opět nabilo a konečně jsme si připomněli normální, „předcovidový“ život.