Den 22: Spano – Lumio

Vstali jsme oproti normálu dost brzy po 6. hodině. Sbalili jsme, před odjezdem dolili nádrž na vodu do plna a vyrazili na 16-ti kilometrový přesun na veřejné parkoviště kousek nad Lumiem, jmenuje se to zde Spano.

Protože je neděle, konají se ve větších městech bleší trhy. Během průjezdu Calvi jsme jeden takový blešák míjeli, udělali jsme si tedy zastávku a šli se na jejich výstavu staré veteše podívat. Na nic zvláštního jsme nenarazili, byl zde hodně podobný sortiment, jako u nás.

Cesta na parkoviště po odbočení z hlavní se výrazně zúží, až na místo vede sice rozbitá, ale průjezdná asfaltka. Přijeli jsme dopoledne, parkoviště bylo prázdné. Zaparkovali jsme až vzadu u kraje a šli prozkoumat okolí. Parádní malé písčité plážičky, mezi nimi jakoby rozházené obrovské balvany, časem vymleté do kuriozních tvarů. Na severním kraji je na vršku strážní věž, na jižním konci je pak vidět Calvi a na obzoru velký maják.

Vybrali jsme si zatím prázdnou plážičku, kde se odpoledne vyvalíme. Vrátili jsme se do auta, připravili si ‚beach gear‘ a šli i s Natahu k vodě. Byla super dalo se v ní ležet jako ve vaně, Natahu skákala, plavala, štěkala a dováděla celou dobu tak, že nebylo možné jen tak lehnout na deku a chvilku se nechat jen tak opékat sluníčkem. Ale bylo to skvělé odpoledne plné sluníčka a dobré nálady. Po příchodu zpět na parkoviště nás překvapilo, že je zde úplně plno, většinou malá auta s korsickými značkami. U parkoviště je sezonní restaurace s teráskou, dopoledne jsme viděli, že veknu zdobí stoly bílými ubrusy, nad terásku zavěšují bílé závoje. Asi zde měli nějakou soukromou oslavu, lidé z aut byli pěkně oblečeni, trousili se na terásku, po okolí, několik lidí na terásce tančilo, ale kolem páté vše utichlo a hosté se celkem rychle rozprchli do svých aut a odjeli.

Také jsme zde potkali skupinku místních, kteří jezdili po pobřeží terénním autem a plnili velké žoky křovím, které trhali snad i s kořeny, později jsme se dozvěděli, že jde o myrtu.

Janička nám udělala výbornou véču, Natahu úplně zničená, my celkem také, takže asi půjdeme brzy spát. Zítra se přesuneme blíže k St-Florent.

[ratings]