Černá Hora – den 4

Po sedmé jsme vstali uklidili auto a v klidném tempu se odhlásili a vyjeli ze Splitu po D1 směr Dubrovník. Musíme uznat, že chorvatské dálnice jsou opravdu na vrcholové úrovni!

Před Dubrovníkem jsme sjeli z dálnice, která pokračuje dál až na Sarajevo a po celkem pěkné pobřežní cestě pokračovali k hranicím.

Nejprve ovšem k hranicím s BiH (Bosna i Hercegovina). Během poslední války mezi těmito jižními národy si BiH uzmula krátký kousek pobřeží (cca 10km) a jelikož nejsou ani v EU ani v Schengenu, na každé straně čeká pasová kontrola a regulérní hranice.

Po další cestě již míjíme Dubrovník, z vrchu vypadá staré město opravdu úchvatně. Po chvilce zastavujeme na krátkou svačinku, aby se mi posádka nevzbouřila, nebo nechytala hysterii 😉 Po třetí hodině nás navigace upozorňuje na blížící se hranici s Crna Gora. Přichystali jsme si pasy, schovali psa – ne že by s námi nemohl legálně jet, ale nechtěli jsme nikomu dávat záminku pro podrobné prozkoumání auta a tím pádem velkému zdržení. Po příjezdu k „čáře“ jsme Chorvatskou část projeli skoro bez zastavení, ale u černohorců byla již solidní fronta. Během čekání a popojíždění jsem ještě prozíravě připravil zelenou kartu od Jubíka a asi po půl hodině jsme se dostali na řadu k přísnému celníkovi, který místo pozdravu vyštěkl „karta zeljonaja“. Poslouchal v té své budce nějakou tureckou dechovku, kontroloval kartu, pasy, nedůvěřivě si nás měřil, ale po chvíli pátrání nám doklady vrátil a otevřel bránu. Hurá, jsme v Černé Hoře!

Projeli jsme Herceg Novi, kde na nás mávalo osazenstvo české obytky, a asi po hodině cesty dorazili do autokempu Naluka. Malý rodinný kemp u silnice, v podstatě posekaná zahrada rozdělená na stání pro auta, ale přívětivý (až vřelý) personál včetně majitele, kteří vás nechají vybrat si místo, vysvětlí kde co je a hned vám dají lístek s hesly k wifi (rychlá a neomezená).

Po zaparkování a usídlení jsme se šli projít na blízkou pláž (přes ulici), Natahu vyzkoušela vodu (super, zítra tam také vlezeme). Kvečeru se dělá trochu chladno, Janička nám uvařila výborné rizoto a já jsem nám vyloupal granátové jablko – prý je zdravé 😉

Zítra zřejmě ještě den zůstaneme, líbí se nám tady a také si potřebujeme trochu odpočinout.

[ratings]