Chorvatsko – Den 1

Téměř celé léto jsme měli (a ještě máme) dost práce u nás doma, takže dovolenou jsme museli stále odkládat a přesouvat na pozdější termíny. Když už se přiblížilo září, rozhodli jsme se, že přece jen najdeme alespoň týden na ozdravný pobyt někde „u vody“.

Po předchozím surfování a debatách jsme se rozhodli pro Chorvatsko s tím, že cestou tam se zastavíme u slovinského Bohinského jezera, v Chorvatsku si vytvoříme základní tábor v Drage (Oaza Mira), proložíme si pobyt návštěvou národního parku Krka a cestou zpět se stavíme na prohlídku Königssee.

Ale člověk míní, počasí mění – podle předpovědí se právě v týdnu naší dovčy začíná nad Alpami formovat mohutná tlaková níže, která zasáhne přeháňkami a zimou nejen Bohinské jezero a Königssee, ale postupně se bude přesouvat nad Jadran a postupovat na jih. Takže jsme celkem prozíravě rozhodli, že počasí „podjedeme“ a pojedeme co nejrychleji co nejjižněji, aby jsme si užili sluníčka a cachtání v moři.

Připravili jsme auto, nakoupili tentokrát v Žitavě pár hotovek v konzervách, sbalili se, zajistili hlídání Béďy (děkujeme Péťo a Honzíku) a nakonec vyrazili kvečeru s tím, že do půlnoci přejedeme Česko a přespíme v Dolním Dvořišti. Jelo se nám dobře, byl všední den, malý provoz a ty večné uzavírky a opravy silnic v naší vlasti jsme překonali bez větších obtíží.

Před půlnocí jsme dojeli k bezcelnímu obchodu těsně před hranicemi, byli jsme celkem unaveni, takže jsme zaparkovali a šli hned spát.